Klubtalálkozó - Highlanders

Az év rohan a vége felé, elkezdődött a karácsonyi őrület, ajándékok, díszek, húsok, fák megvásárlása, de azért szorítottunk időt egy kis szórakozásra is. András tagtársunk jóvoltából egy Skót-felföldi kóstolósorral zártuk az évet, ami kiváló példája annak, hogy nem csak fontok százaiból lehet minőségi whiskyket vásárolni, és bizony nem csak a single malt-ok képesek megdöbbentő sűrűséget hozni...

20191211_115515615_ios.jpg

A sorban itthon nem kapható és már kifutott tételek is szerepeltek, amiken vakkóstolóval mentünk végig, közben pedig a szokásos tippjátékkal szórakoztattuk egymást és magunkat.

1. Nevis Dew 12 éves blended scotch whisky

Illat: friss szőlő, mazsola, kis karamell, almahéj, pici viasz, és zöld kapros-fűszeres illat.

Íz: Éretlen szőlő, sárgadinnye, kis viasz itt is, friss vanília, zöldfűszeres, vegetális, tölgyes.
Az egész kicsit a Green Spotra emlékeztet meglepő módon.

Lecsengés: gyakorlatilag nincs, egy halvány almás-karamellás íz után szinte elszublimál.

"Iszogatós", de a minőségi fajtából.

Hordótípus: N/A
Alkoholfok: 40%

2. Glengoyne 15 éves

Illat: Mogyoró, bőr, érett alma, kis meggy, méz, száraz fa, citrusok

Íz: Citrusos indítás, aztán karamell, aszalt piros gyümölcsök, tanninok, és kevés kávé illetve mogyoró. A vége sherry-fűszeres, tölgyes-vaníliás.

Lecsengés: Intenzív, de rövid.

Hordótípus: Ex-bourbon + Ex-sherry
Alkoholfok: 43%

3. Glencoe 8 éves blended malt

Illat: tömény sherry, szén, aszalt szilva, pörkölt törökmogyoró, szerecsendió, rozskenyér, kén, enyv. Friss tölgyes és krémes vaníliás ha túljutottál a sherry-falon.

Íz: Kénes sherry, és szilvalekvár rozskenyér piritóson. Erdeigyümölcsös joghurt, kevés étcsoki és maláta. Mondjuk, hogy csokis műzli.Vízzel egy picit fűszeresebb, krémesebb és csokisabb lesz. Fehér szőlő.

Lecsengés: Hosszú szedres-áfonyás-tanninos, fűszeres ízkombó.

Ez mekkora cucc! Ár/érték arányban isteni.

Hordótípus: N/A
Alkoholfok: 58%

4. Glen Garioch 12 éves

Illat: Kicsit zárkózott. Főleg a tölgy, és rengeteg fahéj jön át. Szárított barack, ha jobban odafigyelek. Ha hagyod kicsit kibontakozni, vanília és rózsabors jelenik meg. Néha egy kis sós pattogatott kukorica is feltűnik a háttérben. Margarin.

Íz: Fahéj itt is! Utána egyéb karácsonyi fűszerek, pörkölt tölgy, és limonádé. A fűszeresebb jegyek után barack, eper, és banán. Nekem kicsit bourbonös az egész.

Lecsengés: Közepesen hosszú édes, gyümölcsös.
Bejön, de fura. Mézeskalács mellé jó lenne, ha lehetne itthon kapni.

Hordótípus: Bourbon + Sherry
Alkoholfok: 48%

5. Ballechin 10 éves

Illat: Sós tőzeg és maláta, friss fehér kenyér, citrom, és gumi. Némi levegőzés után előbújik egy kis cédrus is. Cukros tojássárgája. Valamire nagyon hasonlít, de nem tudom most megmondani. Talán Ledaig, csak sokkal "tisztább?"

Íz: Citrom itt is, tölgy, maláta. Olajos, tőzeges, kicsit vaníliás.

Lecsengés: Még több citrom, kevés tölgy, tőzeg, és maláta.

Semmi baj nincs vele, de a citrom-tőzeg-maláta vonalon túl nem ad semmit. Én a sherryt nem igazán találom benne ..

Hordótípus: Ex-bourbon + Ex-Oloroso
Alkoholfok: 46%

A kóstolósor

A két Ben Nevis blend kiváló példája annak, hogy igenis van létjogosultsága a blended whiskyknek. Persze a Glencoe esetében egy apró adalék, hogy a Ben Nevis kiadásai az elmúlt pár évben jóval idősebb - 18-21 éves - hordókat is tartalmaztak, mint amit ráírtak a palackokra - Barman's Choice információi alapján azért, hogy a 10 éves alap maltjukat felvezessék, és a márkát megszerettessék a vásárlókkal. Idén tavasszal azonban az egész paletta megújult, és búcsút inthettünk a masszív, "fiatal" Ben Neviseknek - már persze amennyire lehet könnyed egy BN - és mostantól a tartalom egyezik a címkére írtakkal.

Egy szó mint száz, az év utolsó klubtalálkozója kiválóan telt, és ezúton is köszönjük Andrásnak az összeállított kóstolósort. Élveztük és sokat tanultunk belőle!