Amikor a hosszúnyakúak összetartanak

A Glenmorangie és a zsiráfok

Amikor annyit elejtenék kezdésnek egy whisky-vel foglalkozó blogon, hogy hosszúnyakúak, akkor valami ilyen ugorhat be elsőre:
tallest_stills.jpg



 

 

 

 

Ami elsőre helyes is. Illetve, ha valaki járt szobor2.jpgmár Észak-Thaiföldön, akkor egy Mianmarból átmenekült törzs női tagjai is versenybe szállnak az ötletbörzén. Az ő történetüknek érdemes utánaolvasni annak, aki fogékony az ilyesmire. Volt szerencsém nemrég személyesen is ellátogatni a falujukba és a tőlük kapott kis szobor őrzi azóta a whisky kabinetet. :) 

De térjünk vissza inkább az első képen szereplő furcsa párhoz.
A Glenmorangie köztudottan előszeretettel hangsúlyozza minden marketing anyagban, hogy köszönhetően az extra hosszúúúúúú nyakú lepárló üstjeiknek, az onnan származó párlatuk egyedülállóan selymes és könnyed. Ezeket az egyedi megjelenésű rézüstöket pedig még a cég saját emberei is szeretik a zsiráfokhoz hasonlítani, ráadásul ezek nyakának hossza megközelítőleg megegyezik egy felnőtt zsiráf nyakának hosszával. 

Innentől a Glenmo' PR, Marketing és egyéb gépezetei beindultak, hogy ténylegesen a lassú kihalás veszélyeinek kitett állatok védelmében akcióba lendüljenek. Emiatt pedig minden elismerés kijár nekik, ugyanis az elmúlt 30 évben a faj vadon élő egyedeinek száma közel 30%-kal csökkent. 2020 januárjában a Moet Hennessy tulajdonában lévő lepárló három éves partnerségre lépett a Giraffe Conservation Foundation-nel (GCF) és a Royal Zoological Society of Scotland-del (RZSS). Ennek keretein belül mindent megtesznek, hogy támogassák és védjék a zsiráfokat és természetes élőhelyeiket Afrikában, illetve megfelelő körülményeket teremtsenek az edinburgh-i állatkertben tartott példányoknak, amelyek nélkülözhetetlen szerepet játszanak saját fajuk fenntartásában.

A kooperáció a következő célokat tűzte ki maga elé:

  • Óvja a zsiráfokat az élőhelyük elvesztésétől és az orvvadászattól
  • Visszatelepítse a zsiráfokat az ugandai természetes környezetükbe, összpontosítva azokra a területeket, ahol a núbiai zsiráf sajnos már kihalt
  • Megjelölik a zsiráfokat GPS nyomkövetővel annak érdekében, hogy populációkat hatékonyan lehessen nyomon követni és mozgásukat jobban megértsék a kutatók
  • Képzést nyújtsanak az afrikai természetvédő szervezetek számára

Ha ezek az erőfeszítések eredményesek lesznek, akkor jó eséllyel megállítható a núbiai (más néven Rothschild) zsiráfok lassú, de biztos fogyása. Az egykoron Kelet-Afrikában igen elterjedt fajnak jelenleg mindössze 3000 példánya él vadonban, ezeknek több mint 50%-a Ugandában. A legnagyobb népesség az ország Murchison Falls Nemzeti Parkjában.

Hats off, Glenmo'

glenmo.png