Klubtalálkozó - Asta Morris

A januári bemelegítés és tagtoborzás után, február végén egy tematikus kóstolóval folytattuk az évet, amelyen a feltörekvő belga független palackozó néhány ritka kiadását kóstolhattuk egy kedves tagtársunk, Dani felajánlásából.

all_1.JPGAsta Morris by Bert Bruyneel

Az Asta Morris, egy belga nemzetiségű whisky-kedvelő, Bert Bruyneel által 2009-ben alapított független palackozó, amely az utóbbi pár évben üstökösként tört be nemcsak az európai piacra, de több Chichibu palackozásnak hála Ázsiában is erős kapcsolatokkal és reputációval rendelkezik.
Bert és az Asta Morris története már csak azért is érdekes, mert a tulajdonos absztinens volt egészen 1994-ig, amíg az egyik bartender ismerőse rá nem beszélte egy Jack Daniel's Single Barrel-re. A többi onnantól történelem, ahogy a mondás tartja.

A kezdeti egyéni lelkesedésből előbb egy Islay-i whiskytúra, majd a saját whiskyklubjának megalapítása következett - amiben az első évben még csak ketten voltak tagok a bartender barátjával, Carloval, hogy aztán egészen a 100-as nagyságrendig növekedjenek. Később a Malt Maniacs tagjaként segédkezett hordók szelektálásában különböző cégeknek, így minden jogi feltétel adott volt, hogy aztán 2011-ben egy kihagyhatatlannak számító 1975-ös BenRiach hordót saját maga palackozzon le...

1. Mortlach 17 éves - Cask #AM022

Illat: Enyv, virágpor, fehér húsú gyümölcsök, vanília, maghéjak, tölgyfa, kenyérhéj, ceruzareszelék(grafit), fenyő fűrészáru.

Íz: Fűszeres, édes indítás, aztán savanykás, enyves, száraz folytatás. Van egy furcsa szénsavas hatás is.

Lecsengés: Közepes, élesztős, kenyérhéj.

Lepárlás éve: 1995
Hordótípus: 2nd Fill Bourbon
Régió: Speyside
Alkoholfok: 50,2%

2. Blair Athol 14 éves - Cask #AM007

Illat: Gyümölcsös, virágos mézes kezdés. Idővel wax, cserzett bőr, fűszerek. Némi gyógynövényes, fahéjas, almás vonal a háttérben.

Íz: Fűszeres, krémes vanília. Enyv, almahéj, piros alma, gyömbér.

Lecsengés: Nem túl hosszú, száraz.

Lepárlás éve: 1998
Hordótípus: Bourbon
Régió:
Alkoholfok:48,8%

3. Ardmore 14 éves (Peated) - Cask #AM042

Illat: Füstölt sajt, vajkrém, frissen vágott fű, uborkahéj. Citrusok, izzadtság, élesztős maláta (érett wash)

Íz: Szenes, hamuban sült citrusok, sós karamel, mézes alma, kicsi kesernyés gyógyszeres felhang.

Lecsengés: Rövid, nem túl karakteres. Száraz, vaníliás, pici füst.

Lepárlás éve: 2000
Hordótípus: Bourbon
Régió: Highland
Alkoholfok: 51,3%

4. Caol Ila 8 éves - Cask #AM058

Illat: Nehéz, húsos illat. BBQ szósz, só, karamellizált cukor, kevés margarin. Zöldfűszerek, grillfüst, hűsítő, mentolos hatások.

Íz: Olajos, nehéz. A füst sokkal éberebb ízben, mint illatban. Sűrű szilva- és somlekvár, vizes fa, öreg bőr, petróleum.

Lecsengés: A nedves tölgyfa íze sokáig megmarad a szájban. Szép száraz, tanninos lecsengés.

Lepárlás éve: 2011
Hordótípus: Sherry
Régió: Islay
Alkoholfok: 55,1%

Bert közvetlenségével és termékeivel a magyar közönség nagyjából egy éve találkozhatott először, azóta itthon is egyre nagyobb ázsiója van termékeinek, és többek között a Budapest Whisky Társaság is stabil rajongóbázisnak számít. Így hát tőlünk egyáltalán nem szokatlan módon ismét egy független palackozó termékeivel tölttöttük meg az estét. A fiatal és életerős Caol Ila a masszív sherryhordózásnak hála azért kicsit kilógott a sorból, de a többi bourbon érlelt palackozás sem vallott szégyent.

Köszi Dani, egy élmény volt! :)