BPWT Home office - Cárn Mór

Az idei tavaszra tervezett kóstolóinkat a körülmények megpróbálták ugyan elgáncsolni, de a múlt havi kényszerkitérő után ismét irányba állítottuk a hajót, és a továbbra is viszonylag laza kijárási korlátozásoknak hála -  áprilisra átcsúszva ugyan - megtartottuk a Whiskynet gondozásában itthon elérhető független palackozó, a Morrison & Mackay Cárn Mór Strictly Limited nevű sorozatának 2020-as kiadásainak kóstolóját.
A klubtagok elszántságának eredményeképp, a BPWT eddigi leggrandiózusabb logisztikai vállalkozásában a jelen és a jövő havi kóstolósor összesen 11 palackját mintáztuk ki több mint 200 mintásüvegbe és juttattuk el a tagoknak, megtéve Budapesten és vonzáskörzetében összesen többszáz kilométert... És hogy megérte-e? A Tovább gombra kattintva megtudhatjátok.

92988884_2702956813149080_770534690728706048_n.jpg
Az áprilisi menüsor

A IX. Whiskyshow utáni best of kóstolósorunk is javarészt a Cárn Mór Strictly Limited palackjaiból került ki, így most már egyre nehezebb a palackozó termékpalettája iránti elfogultságunkat letagadni, de valószínűleg ez egy vállalható jellemvonás. A 2020-as év első kiadásai között is csupa különleges és meglepő tétel szerepel, a testes sherry-bombáktól a fiatal tőzegelt highlanderekig.

A kóstolósorunk lineupját Barman's Choice iránymutatásai alapján kóstoltuk végig, és egyúttal ért minket a megtiszteltetés, hogy az online kóstolónkhoz is csatlakozott, színesítve, és szakmai szempontból is rengeteg tanulságos részlettel bővítve az estét.

1. Ruadh Maor (peated Glenturret) 8 éves

Gumi (frissen vásárolt kínai tornacipő), körte, boróka, pici só, élesztő, fehérbors, némi gyógyszeres keserűség, gyógynövényes, füves aromák. A füst viszonylag szolíd, inkább a lecsengésben válik érezhetővé.
Lecsengése viszont szinte nincs. Némi gumis füstösség, de az is hamar elillan.

Lepárlás éve: 2011
Hordótípus: 2 Hogsheads
Régió: Highland
Alkoholfok: 47,5%

Egy nagyon gumis - frissen vásárolt kínai tornacipős - de nagyon frappáns, könnyű nyári ital. Egy tóparti estén  füstös highball-nak simán el tudjuk képzelni.

2. Ben Nevis 4 éves

Édes, illatos viaszgyertya, sok gyümölcs, ribizli, szőlő, sárgabarack, krémes, savanykás yoghurt. Pirított dió, marcipán, meggy magja. Illatában kevésbé hozza a két sherry-hordóból a szokásos jegyeket, de ízben azonnal érthetővé válik. Némi levegőzéssel egy zöldfűszeres, füves vonal is megjelenik.
A korty édesen indít, amit szépen vesz át a savanykás, fanyar ízek vonala a lecsengésben.

Lepárlás éve: 2015
Hordótípus: 2 Sherry Hogsheads
Régió: Highland
Alkoholfok: 47,5%

Ahogy a Cárn Mór 4 éves Dailuaine kiadás, úgy ez is megdöbbentően kiforrottnak tűnik fiatal kora ellenére. Most ugyan nem vakon kóstoltunk, de ez egy simán 10+ éves párlatnak tűnik. Nagyon szép.

3. Dufftown 10 éves

Rostos őszi- és almalé. Gyümölcsös, parfümös, szirupos édesség. Trópusi gyümölcskonzerv. Őrületes gyümölcsleves. Édesszájúaknak kifejezetten ajánlott.

Lepárlás éve: 2009
Hordótípus: 2 Bourbon barrel
Régió: Speyside
Alkoholfok: 47,5%

4. Mortlach 12 éves

Politúr lakk, pirított fűszerek, enyhe maláta, erdei gyümölcsök, meggyszósz, csokoládé, és karamellizált, sült szilva.

Szép pirosbogyós gyümölcsös vonal, száraz tanninok nélkül.

Lepárlás éve: 2007
Hordótípus: 2 Sherry Hogsheads
Régió: Speyside
Alkoholfok: 47,5%

"Ha a Dufftown egy 18 éves lány, akkor a Mortlach a 38 éves anyukája"

5. Croftengea (peated Loch Lomond) 9 éves

Grillezett, füstölt sajt, citrusok, tinta, vízfesték, bodza, só.

Lepárlás éve: 2010
Hordótípus: 2 Hogsheads
Régió: Highland
Alkoholfok: 47,5%

"Olyasmi, mint egy erejét vesztett Ledaig"

A Glenturrethez hasonlóan egy könnyed, lágy, füstös whisky, nyáresti highballnak szintén tökéletes lehet.

6. Glenlossie 12 éves

Törökcsemege (rózsavíz-zselé), száraz sherry, és sok tölgy. Dohos borospincés illatok. Nem egy túl összetett, picit egysíkú, erősen sherry- és hordóvezérelt whisky.

Lepárlás éve: 2007
Hordótípus: 2 Hogsheads
Régió: Speyside
Alkoholfok: 47,5%

Az idei palackozások egyetlen apró hibája, hogy a címkéken található információk nem mindegyik esetben részletesek a hordótípusokat illetően. Több palackon is csak a hordóméretet jelölték, de a típusát nem.

A Morrison & Mackay-nél még mindig nagyon érzik a 10 év alatti palackozásokat, különösen a Ben Nevis tűnt vastagnak az alig 4 évéhez képest, de a füstös Loch Lomond is nagyon izgalmas rétegeket bontott ki magából némi levegőzéssel. Az est nagy nyertese a tagok népszerűségi rangsorában azonban a Dufftown-i palack lett, a kirobbanó és ellentmondást nem tűrő gyümölcsösségével.