BPWT - Home office - Tamdhu

Folytatódik a tavaszi szezonunk, májusban pedig két kedves tagtársunk, András és Gábor nagylelkű felajánlásaként egy Tamdhu kóstolósort raktunk össze, amely így a klub eddigi rövidke történetében az első vertikális - ugyanattól a lepárlótól származó, de különböző érlelésű és vagy korú italok - kóstolója lett. A Tamdhu 120 évnél is hosszabb története során többnyire working distilleryként csak blendekbe való keverésre termelt, egy-két hivatalos kiadásnál többel szinte sosem szerepelt a kereskedések polcain, azonban 2011-ben megtörtént a változás amire a csendes speyside-i lepárló várt.

tamdhu.jpg

Tamdhu vertikális kóstolósor

Tamdhu Distillery

Alapítás éve: 1896 (a termelés 1897-ben indult el, a jelenlegi tulajdonos ez utóbbit tekinti a lepárló születésnapjának)

Lepárlóüstök: 3 pár wash és spirit still

Mashtun: 11,9 tonna kapacitás

Washback: 9 oregoni fenyő

Kapacitás: évi 4.500.000 liter tiszta alkohol

Érdekesség, hogy a Tamdhu az egyetlen skót lepárló aki a saját telephelyén egy "Saladin box" nevezetű géppel malátáz. A gépet úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas beton árok, amibe akár több mint egy méter vastagon is beáztatott árpát terítenek, majd az első 24 óra pihentetés után egy mozgó sínre erősített csigasor segítségével elkezdik a felszínre forgatni alulról az árpaszemeket - így kontrollálva a hőmérsékletet és a gabonaszemek egyenletes levegőztetését. A kb egy órán át tartó műveletet a következő 3-4 napban körülbelül 8 óránként ismétlik. A megoldás nagy előnye, hogy viszonylag kis területen hatalmas mennyiségű malátázott árpát lehet vele előállítani, valamint nem szükséges hozzá a folyamatos és megterhelő élőerős munka - viszlát monkey shoulder...

Miután az Edrington tulajdonlása alatt 2009-ben egy felújításra hivatkozva bezárták, 2011-ben, az üzletileg egyre stabilabb és erősebb lábakon álló Ian Macleod Distillers felvásárolta, hogy aztán a Glengoyne esetében is addigra már jól bevált receptet alkalmazva talpra állítsa a lepárlót. A recept pedig nem más, mint a nagyon jó minőségű, gondosan válogatott sherry hordók. A Tamdhu párlatára jellemző könnyű, gyümölcsös jegyek nagyon jó alapot biztosítanak a sherry hordókkal való munkára. A tulajdonos Ian Macleod ugyanazal a gondossággal és precízen kimért stratégiával kezdte északon, mint korábban a Lowland és a Highland régió határában elhelyezkedő lepárlójukban. Mivel az üzlet részét képezte a korábbi készlet is, így a korai időszakban egy 10 éves hivatalos kiadással tették le névjegyüket a single malt piacon, amihez 2015-ben csatlakozott egy kormegjelölés nélküli, hordóerős változat - ami azóta már a hetedik palackozásnál jár. 2018-ban, ahogy a készletgazdálkodásukat egyre inkább rendbe rakták, a 10 éves kiadást egy picivel magasabb alkoholfokkal egy 12 éves verzióra cserélték, rá egy évre pedig bejelentették a 24000 palackra limitált 15 éves verziót is. Az elmúlt 9 év megfeszített munkája során tehát 4 hivatalos, alapsori palackozást is letettek az asztalra, ami nagyon szép eredmény, pláne látva a minőségbeli folyamatos és meredek emelkedést.

tamdhu20.jpg

Tamdhu 20 éves - Hunter Laing

Kóstolósorunk ötödik és egyetlen független palackozása egy Hunter Laing 20 éves, kizárólag bourbon hordós érlelésű kiadása, amely a palackozó The Old Malt Cask sorozatának egyik 20. évfordulós, ünnepi palackozása volt. Mindannyian nagyon vártuk ezt a palackot is, hiszen ritkán találkozik az ember egy ennyire sherry-re kiélezett lepárló bourbon-hordós változatával.

A lepárló modernkori története tehát az asztalunkon, glencairn-ek és víz előkészítve, videokonferencia beizzítva, lássuk hát, merre visz az út Ian Macleod-ék irányítása alatt.

1. Tamdhu 12 éves - OB; 43% abv

Nagyon szép egyensúlyban lévő  whisky. Az egzotikus, parfümös fás jegyek, egy pici fűszeresség, borsosság, és a sherry-s alap gyönyörű harmóniában van. Egy gyömölcsös, édesebb kezdés, majd a lecsengésben átveszi az uralmat a tölgy. Kevés vízzel egyre több narancsos aroma is előbújik.

Gyönyörű, izgalmas darab.

2. Tamdhu 15 éves - OB; 46% abv

A 15 évesben jóval mélyebb a sherry hatás. A gyömölcsösség átfordul sötétebb gyümölcsökbe, étcsokoládéba.  Megymag, konyakmegy főként. Kevésbé fűszeres a 12-esnél, de sokkal vastagabb, krémesebb, kicsit vajas. A lecsengésben csonthéjasok, mandula, csoki/kakó. Ahogy kapja a levegőt egy csomó minden feltűnik, pipadohány, cédrus/ciprus(örökzöld) fák, némi fenyőgyanta. Mint egy szivardoboz.

3. Tamdhu Cask Strength Batch 002 - OB; 58,5% abv

Frissen kitöltve, kezdetben egy kicsit öregebb, dohos pincével indít, ami némi levegőzés után egy picit elhalványul, majd előjönnek a gyümölcsök, ciprus/fenyő itt is, pici mentolos, rágógumis illatok. Szép erőben van, mégsem túl éles. A sherry hordók szépen lekerekítették. Lecsengése hosszú, zamatos, izgalmas az egész. A 12 évesben érezhető fűszeresség, borsosság itt ismét jelen van, és a magas abv-vel masszívabbnak is érződik. Nagyon jó!

4. Tamdhu 20 éves - Hunter Laing IB; 50% abv

Rövid levegőzés után egy nagyon határozott almás vonal jelenik meg: kicsit savanykás reszelt alma (húsvéti rozmaring), és a viaszos héja. Kicsit élesztős, malátás jelleg, almás pite fahéjjal. A lecsengésben szépen leszárad, viaszolt fapadló. Nagyon erős, és határozottan vibrálóak a világos gyümölcsök, a bourbon hordó szépen kiegészítette a párlat karakterét. Nagyon más az alapsorhoz képest, viszont nagyon őszinte, egyenes ital.

5. Tamdhu 10 éves - OB; 40% abv

Levezetésnek pedig egy könnyű 10 éves. A hordóerőshoz hasonló karakterekkel, de vízzel nagyon visszafogva. Gyümölcsös, picit élesztős. Szilvás gombóc, narancs, a viaszolt fapadló itt is bejátszik. A háttérben némi izzadtság.

Elképesztően erős és tanulságos kóstolósor volt. A különböző életkorú és erejű palackozások szépen körülírták a lepárló karakterét, miközben ez a pár alapsori kiadás is szépen keverte az aromákat. A 12 és 15 éves közötti három év dacára két nagyon szépen elválasztható tétel. A 15 éves egy sokkal kerekebb, szaftosabb sherrys palackozás, míg a 12 éves-ben a tölgyes fűszeresség egy extra réteget biztosít. A hordóerős és a 10 éves-ben is szépen felismerhetőek a közös jegyek, előbbi viszont a magasabb alkoholfoknak hála egy kicsit tartalmasabbnak tűnik. A bourbon hordós független palackozás pedig egy hatalmas kontraszt. Mind remek palackozás, nem is igazán tudtunk győztest hirdetni...

Az eddig radar alatt mozgó Tamdhu nagyon jó úton halad. Érdemes lesz szemmel tartani...