Klubtalálkozó - Best of Whisky Show 2019

A korábbi bejegyzésben összefoglaltuk a Whisky Show-val kapcsolatos véleményünket, tapasztalatainkat, azonban adósak maradtunk még egy dologgal. Mégpedig a Whisky Show általunk legjobbnak ítélt tételeivel. A dolog nem véletlen, ugyanis a novemberi találkozónk tematikáját e köré a téma köré építettük, és nem csak a beszélgetésben, de ízekben is visszarepültünk az időben...

20191119_202124520_ios.jpgA toplistás palackozások

A kóstolósor egy tétel híjján tükrözi a társaság véleményét, az abszolút topligás palack, a whisky show egyszarvú unikornisa, a That Boutique-y Company 23 éves Clynelish palackozása az ára révén sajnos kimaradt a sorból, de utána szigorúan következik az alábbi pár palackozás:

4. Morrison & Mackay - Cárn Mór Fettercairn 10 éves

Illat: Gyümölcskompót, vanília, egy nagyon picike keserű barackmag. Tutti-frutti és turbórágó. Édes, világos illatok. 5-10 perc levegőzés után élénkül a tölgyfa, némi élesztős sörhab. Egy picit alkoholosnak, csípősnek tűnik, főleg pár csepp vízzel.

Íz: Éles, viszont ugyanaz a florális, gyümölcsős világ. Kis vízzel mintha egy gyógyszeres, aszpirines, kesernyés vonal is feltűnne.

Lecsengés: A sok édes, lédús gyümölcsöt felváltja a száraz tölgy. Nem túl hosszú.

Lepárlás éve: 2009
Hordótípus: 2 Hogshead
Régió: Highland
Alkoholfok: 47,5%

3. Morrison & Mackay - Cárn Mór Mannochmore 9 éves

Illat: Fenyő fűrészpor, új fabútor. A háttérben egy pici vanília, gyümölcsök, édes rágó, almalé. Pici enyv. Pörkölt kávé, feketecsokoládé.

Íz: Édes, gyümölcsös kezdés, a háttérben egy kellemes enyves hatással. Narancslé, almahéj. Nagyon kellemes, tartalmas, szaftos ízek.

Lecsengés: Közepesen hosszú. Az enyv és a tölgy fás, száraz hatása marad meg hosszabban.

Lepárlás éve: 2010
Hordótípus: Single Cask Hogshead
Régió: Speyside
Alkoholfok: 47,5%

2. Morrison & Mackay - Cárn Mór Benrinnes 10 éves

Illat: Töltőtoll tinta, sok vanília, édes gyümölcs. Famentes papír. Parfümös fás illatok. Füstölgő gyufa.  Vízzel éberebb lesz egy kicsit, előbújnak a fehérhúsú gyümölcsök.

Íz: Fűszeres, borsos gyümölcsök, száraz tölgy. Szép krémes, élesztős ízek.

Lecsengés: Közepesen hosszú, száraz csonthéjak.

Lepárlás éve: 2009
Hordótípus: Single Cask Sherry Butt
Régió: Speyside
Alkoholfok: 47,5%

1. Douglas Laing - Old Particular Ben Nevis 22 éves

Illat: Ázott tölgyfa, föld, és katona cipőkrém. Ahogy pihenget, 10 perc múlva előjönnek a krémesebb, édes, citrusos ízek is, főképp narancshéj, némi fűszer, ánizs, szegfűszeg, és mellé gyertyaviasz. Vízzel picit fűszeresebb lesz, némi fehérbors is előbújik.

Íz: Keserű gyertyaviasz, enyhe füsttel és egy pici édes villanással a háttérben. Az illatban is megtalálható narancshéjas, vaníliás krém.  Az 51%-os alkoholtartalom egyáltalán nem érződik, kellemes krémes állagú ital.

Lecsengés: Közepesen hosszú, szép citrusos, tölgyes.

Lepárlás éve: 2009
Hordótípus: Single Cask Refill Hogshead - Ref: DL12518
Régió: Highland
Alkoholfok 51,5%

20191120_183202239_ios.jpg

Ahogy látszik, a Morrison & Mackay palackozásai idén taroltak. Ennek az egyik legfőbb oka a paletta ár/érték aránya, ugyanis az egyik legjobb áron dolgozó független palackozó single cask (de legfeljebb 2 hordós vatting) palackozásai. Idén ráadásul nem csak az alkoholfokban - 46%-ról 47,5%-ra húzták egységesen - de a designban is erősítettek, és kapott minden palack egy csini, de teljesen minimalista dobozt is. Emellett a Cárn Mór termékcsaládot és annak fiatalabb kiadásait - mint például a szintén a shown is és a WhiskyNet-nél is elérhető 5 éves Bunnahabhain (Staoisha) - rendkívül edukatív palackozásnak tartjuk, amik megtanítanak arra, hogy miért is fontos alkotóeleme a whisky-készítésnek a hordó, és az mire képes egy jó párlattal. A WhiskyNettel kapcsolatban sűrűn fel szokott kritikaként merülni, hogy rosszul menedzselik az egyes forgalmazott márkákat, de a show megmutatta, hogy mennyire kis energiabefektetéssel meg lehet oldani a "problémákat": Az egy éve elérhető korábbi Cárn Mór palackozásokhoz képest az idei - Whisky Show-n is kóstolható - tételei nagyon szépen fogynak, és ehhez nem kellett más, csak egy jól irányzott és jól árazott kóstoltatás...